18 January 2011

~ Ayahanda dan Bonda..♥♥

tgh boring2 td aku check gmbar2 kt dlm external hard disk aku..then tb2 tjumpa gmbar2 ni..
saja2 nak share..smbil2 bole bkenalan dgn ayahanda n bonda aku..hehehehe
merekalah yg bertanggungjawab melahirkan aku di dunia..dan menjaga aku shingga menjadi manusia yg berjaya..:)


ni la my mommy n daddy tersayang..:)
bapa aku keja kt jabatan perhutanan sabah..so masa aku masi kanak2 comel dulu, kami skuarga tggal kt sepilok..bkn kt tmpt pemuliharaan org utan tu ok..tggal kt kuarters jabatan..hehehe


aku skolah tadika dari umur aku 4thun smpaila 6thun (awalkan..??)..pastu masuk darjah 1, fmily kitorang pn bpndah ke rumah yg skrg ni..
kt lot 81, lorong 6, sri taman, batu 31/2, sandakan..(alamat lgkap lg..hahaha)


skrg plak bapa aku pn da x keja kt sana lg..dia da bpindah ke ibu pejabat jab perhutanan kt batu 6..klu org sandakan, kompom tau kt mna..


bapa aku ni seorang peminat motor..dulu dia ada big bike..virago..pastu jual kt kazen aku..then dia tukar ambik yamaha royal star..pastu dsbbkn masalah2 tertentu..dia jual motor dia..skrg dia pkai skuter modenas elegan..sempoi je..hehehe
dia jual big bike dia tu sbb dia pena jtuh kt jln raya masa konvoi dulu..kan umur da meningkat..motor tu plak berat..so dia rasa da xlarat nk pkai motor besar2..nk mengangkat pn da kpayahan..
klu dulu..bkn main lg dia tau..aktif berkonvoi ke sana sini..smpai ke brunei..thailand pn pena..(bawa motor naik kapal la..hehehe)
dressing pn da mcm org2 muda..siap ngan riding suit lg..
skrg ni dia ikut konvoi jg..tp xla seaktif dulu..


bapa aku adalah seorang yg sgt garang tau..klu x pcya..korg tgok gmbar dia tu..tgok muka dia pn tau garang kn..hehehe..tp aku tau garang2 dia pn..dia ttp syg jg kt anak2 dia..
teringat kenangan masa kecik2 dulu..masa bdk2 nakal lg..bapa aku sruh aku tido kt bwh rumah..kes nya sbb aku blik lambat dari kelas mengaji Al-Quran..spttnya dlm jm 8pm gitu da smpai rmh..tp aku blik rmh dlm jm 9.30pm..brtuah punya anak kn..tu la..berabis bmain ngan kwn2..blik2 rumah je..rotan da menunggu..aku pn da xble buat apa..tpksa mnyerah diri..hbis bdn lebam2..hehehe..
pastu bapa aku sruh aku tido kt bwh kolong rumah..siap kunci pintu lg..aku pn dgn ati yg sedih..bdn yg pedih2..nangis2 kt tngga (nangis pn saja kuat2 mintak kesian..hehe)..bapa aku saja ttup lampu kt bwh..sapa x takut..gelap weii..hahaha
tu bru 1 kes..byk lg kes2 lain..biasala bdk nakal kan..hehe


pastu ni pasal adik aku plak..dulu darjah 1, asal pg skolah je nangis..kdg2 xnak pg skolah..so..ada 1 hari tu bapa aku hntar dia pg skolah..aku pn menyibuk je nak ikut..smpai2 kt skolah..ntah brp minit je adik aku dlm kelas..pastu kuar nangis2 nak blik..paksa punya paksa..pujuk pnya pujuk..xnak masuk kls jg..
skali ntah rasanya bapa aku da xtahan da..dia pg keta..ambik tongkat nenek aku yg dsimpn kt dlm keta..pg kelas dia..pastu pukul dia dpan2 klas tu jg..bkn dpn sbuah klas..sederet klas..hehehe..mmg dasyat..smpai cikgu pn da thn dia sruh berenti..
adik aku punyala meraung..pastu tpksa bw blik rmh jg..
tp ada pengajarannya..sbb...
lpas2 tu..adik aku da xnangis da pg skolah..nangis2 jg..tp tpksa diam2 je kt kelas..hahaha


tp tu biasala kn..mak bapa mana yg x garang..kdg2 tekejut gak dgar citer kwn2 yg xpena kena pukul sikit pn oleh mak bapa diorang..mmg penyabar mak bapa diorg tu kn..atau kwn2 aku tu yg x nakal cam aku..hahaha


antara radas2 yg selalu digunakan untuk memukul aku x lain x bukan : hanger..rotan..paip getah..tali pinggang..dll (apa2 je brg yg bole dguna tuk memukul..hehehe)
tp aku pcya..dorg pukul pn bkn suka2 kn..diorg nak bg kita pengajaran..nak bgtau kita yg mana btul yg mana slh..
tp padan muka aku jgla..sapa sruh nakal sgt..hahahaha

honeymoon sakan ni..hehehe

mak aku plak seorang suri rumah yg berjaya..bznya mmg mengalahkan org yg bekerja..hehehe..
act mak aku pena bkerja sblum ni..sblum dia kawen ngan bapa aku..dia keja di jab kebajikan..
jaga kt rumah org kurang upaya..mulianya keja dia kan..tp slpas bkhwin..mak aku pn trus berenti keja..
smpai skrg ni..dia suka bcrita ttg bdk2 yg dia jaga..ksian..sayu je dgar dia crita keadaan bdk2 kt sana tu..


wlupn mak aku ni surirumah..tp masa dia byk hbis kt luar jg..byk aktiviti dia..hehehe
dia bkn apa..slalu dpt tempahan masak..utk org2 kawen..utk kenduri kendara..utk jamuan2..n utk majlis apa2 pn yg melibatkn mknn..
tp mak aku bkn masak sndiri..dorg masak berkumpulan..ada geng memasak..ahli2nya mck2 aku jg..smua pn ada kmahiran memasak..masakan dorg pn mmg digemari ramai...sedap...
(tp knp aku smpai skrg xpndai masak ar..??hehehe)
kdg2 mak aku ni smpai kena import ke kampung utk memasak..
(sapa nak tempah bole hubungi aku..hahaha)


mak aku ni nak ckp garang..x jg..nak ckp x garang pn..x jg..so..apala mksudnya..??hehehe
sbnarnya mak aku ni garang2 skit je..ala..mak korg pn msti camni kn..slalunya mak xla segarang bapa..tp biasala tu..kdg2 kena jg cubitan..rotan..hehehe


slalunya mak aku akan bgtau bapa aku kslahan kami..pastu bapa aku yg akan pukul..mak aku tlong support bapa aku..hehehe
tp klu da nmpak kami adik beradik meraung2 da..mnangis ksakitan n ketakutan..mak aku jgla yg sruh berenti..
pastu hati mak kn..lembut..bila da lpas kena pkul..dia jg yg tolong sapu ubat kt mana2 luka, lebam2 bekas kena pukul tu..hehehe


yg ni gmbar2 mak bapa aku honeymoon n bjalan2 kt china + hongkong..
kitorang smmangnya x ikut..cz smua kena sruh tggal jaga rumah..haha..
diorg ni suka bejalan..lpas dr sini..dorg ada pg indon lg..haiya..nk minta sponsor pn xbley..kena sruh pkai duit sndiri..hehehe





bapa aku ckp kn..buah ni buah limau betul..bole mkn tp masam..hehehe
merasa jg dpt naik unta..


yg lain2 tu adik bradik bapa aku..diorg pn da mcm org asal kt situ plak kn..(muka pn cina jg..)..hehehe

hehehe..apa2 pn..aku sgt2 syg mereka berdua..semoga mereka berdua kekal sehat sntiasa..
dipanjangkan usia..dimurahkan rezeki..InsyAllah dpt menunaikan umrah dan haji 1 hr nnti..


p/s : org ckp muka bapa aku mcm muka pelakon/penyanyi hongkong..xpn pemain badminton dr china..cb teka..hehehe



♥ Trimas kerana sudi membaca..komen2 xde ker?? ;) ♥

5 comments:

  1. steng, aku baru prasan title blog ko hampir sama ngan mine. mine is Love.Life.Hope.Dreams
    hahahahahaha

    -pina

    ReplyDelete
  2. owh ya ka..aku xperasan plak..sdgkn aku pena jg tnmpak blog ko b4 aku buat blog ni..
    tp xpala..kt kan ada connection..mmg sehati sejiwa..hahahahaha

    ReplyDelete
  3. waa so happy tgk parents ko bahagia.. :)
    first time tgk muka ayah ko ni..rsnya dulu2 ko pernah tunjuk jgk tp pic lama kan..kirim salam to both of them!!

    ReplyDelete
  4. hehehe..wah..aku pn jadi sgt rindu kt mak ko tau..
    ingat lg dulu aku blik rumah ko kn..
    kirim salam kt dia jg tau..mntau ada masa ko bawa dia jln2 sini..hihi

    ReplyDelete
  5. baru aku kenal..trima kasih meprkenal kg.saya KG.BUANG SAYANG

    ReplyDelete