24 February 2011

Pengalaman bersalin anak 1st ~ Part 1 : hampir bersalin dlm kereta..

Perhatian : 1. Entry ini khas utk golongan wanita shj..klu lelaki nak baca..xde mslh..asalkan kuat semangat je..
2. Entry ini sgt pjg..sila teruskan membaca smpai habis ye..hehehe

Tiba2 rasa nak kongsi pengalaman bersalin dgn kaum2 wanita seantero dunia..
saja je..nak kongsi2..masing2 ada pengalaman sendiri..
lagipun x suma org dpt lalui pengalaman bersalin ni..
bolehla kongsi2 pengalaman ni kan..

ramai member2 aku yg tgh mengandung skrg ni..
ada yg masi di awal2 kandungan..ada yg da di pertengahan..
ada plak yg da sarat mengandung..tggal tggu masa nak bersalin..
apa2 pun..tahniah buat korang semua..
dpt anugerah yg sgt2 berharga, x ternilai dr Allah S.W.T..
best kan pengalaman tu..x kan pena dilupakan..
(aku lambat lg nak menambah..jgn ditanya ok..sdg dlm sesi honeymoon je skrg ni..hehe)

dimulakan cerita..
masa mengandung anak 1st ni..
due aku yg spttnya ialah pada 18.10.2005..tu yg doc bagi..
tp klu korang nak tau..aku bersalin pada 27.09.2005..
3 minggu awal tu..hehehe
mmg x disangka2..selalu org crita, klu anak 1st ni mmg lambat nak bersalin..
tp ada sbb knp aku bersalin awal ni..

masa tu yg tinggal kt rumah..cuma aku, adik ppuan aku, adik lelaki aku, n kakak sepupu aku (kak jeog)..kak jeog ni diimport tggal kt rumah aku sbb nak jaga aku la tu..encik suami aku xde..masa tu dia masi study kat Kota Kinabalu..mak aku pon xde..tyme tu dia pg KL cuti2 malaysia..
so before mak aku jln..sempat la dia tggalkn pesanan apa2 yg ptt..bagi no tepon macik aku yg terdekat..in case klu ada apa2 jadi kt aku kan..bole contact sapa2 yg berkenaan..

sehari sebelum tu..aku buat keja yg x spttnya dibuat ole ibu2 yg tgh sarat mengandung..
korang tau apa aku buat..??
aku kemas bilik..bukan kemas biasa2 ok..aku siap angkat2 tilam, katil, almari, apa semua brg yg ada..alihkan kedudukan..hahaha
berat mmg berat..tp ntahla..nak buat jugak..sendiri2 lg tu..mmg xde sapa tolong..
aku angkat sikit2..alih sikit2 smpaila kedudukan tu aku puas ati..
sbnarnya..masa tu aku plan nak alihkan semua kedudukan brg2 dlm bilik tu utk keselesaan aku masa lepas da bersalin nnti..
sampaikan kak jeog tu pn terkejut tgok kedudukan dlm bilik tu..dia x pcya aku yg alihkan..

keesokan harinya - 27.09.2005 bersamaan dgn hari selasa..
jam 3.30 am gitu..aku tbgun dr tido..rasa sakit perut..so pgla tandas..
perut memulas2..rasa nak mmbuang apa yg spttnya..
tp hbis2 meneran pn..xde apa jugak yg kuar..
hehehe
pastu xdpt tido da..baring2 je la..
dlm stgh jam gitu dtg sakit lg..
tp aku rasa x la sakit sgt pn..mmg rasa mcm nak berak je (agak kurang sopan)..hehe
so pgla tndas lg..tp mcm td jgla..xde apa pon yg kuar..
adala perkara yg sama berulang dlm 3 4 kali..
pastu..dlm jam 5 am tu..aku rasa sakit memulas2 tu mcm makin kuat..
so pg lg tndas..meneran sekuat ati pn..xde apa2 jg yg kuar..
(nsb bby x tkuar masa tu)
pastu sakit tu hilang..x lama pastu..sakit tu pndai plak dtg balik..
ingat sakit2 perut biasa je kan..so sapu2 je la ubat angin..mntau masuk angin ke apa..

akibat rasa x sedap ati..aku sruh kak jeog call auntie aku..dia yg tggal pling dekat ngan rumah aku..so auntie aku tnya aku..da rasa nak beranak ke..??aku ckp x kot..cz aku pn bknnya tau pun kan..hahaha..pastu dia tnya aku..ada sakit2 belakang x..??ada rasa sakit2 pinggang yg mcm ditarik2 tu..??aku ckp x la..cz aku cuma rasa sakit perut memulas2..tu je..so, dia pn ckp..blom lagi nak beranak la kot..

pastu aku x puas ati..kbtulan aku ada cntact num sorang doc kt kk..Dr. Azhar namanya..
nsib dia angkat..mntau masi tido lg subuh2 gitu kn..
dia tanya aku..
sakit tu pndai dtg2 x..??mksudnya pndai sakit kejap..pastu stgh jam hilang..pastu sakit blik..
so aku jwb ya..mmg camtu..
pastu dia tnya lg..sakit tu skrg da cmna..makin cepat sakit x..??mksudnya dlm 10 minit sakit..5 minit dtg blik sakit..
so aku jwb ya..mmg masa tu sakit tu da makin kerap..
terus dia ckp.."kemas brg skrg..pg hospital..jgn tggu lg"..

dgn cemasnya aku pn berkemas dgn bantuan kak jeog..terus call auntie aku sruh dtg hantar pg hospital..auntie aku plak tgh bsiap nak pg keja..nak kena hantar anak dia lg pg sekolah..
ksian dia..tp nsb baik dia ada..
ada satu hal lg yg sgt bertuah..pengajaran buat diri aku sendiri..beg keperluan bby utk bersalin, yg kena bawa pg hospital tu, aku x ready lg..bkn je x ready..baju2 bby pn aku x basuh lg..semua masi berkumpul dlm bakul..
sbbnya..hri tu la aku bru nak basuh..ye la..due pn klu ikut lmbat lg kan..
sgt bertuah okay!!pengajaran buat korang suma n diri aku sendiri..sila sediakan semua kelengkapan 1 atau 2 bulan lebih awal dari tarikh dijangkakan...hehehe

sementara tggu auntie aku dtg..dia ada pesan sruh aku pkai kain sarung..so rembatla kain mak aku..pkai siap2..sambil2 tggu auntie aku dtg..sakit tu mmg makin kuat..
smpai muka aku pn da bekerut2, tbaring2 menahan sakit..
kak jeog tu la yg byk suruh aku sabar..nsb ada dia..klu x..tberanak aku sndiri2 kt rumah..hehe

bila auntie aku smpai..aku pn cpt2 naik keta dia..dgn bantuan kak jeog..da kena pimpin da masa tu..sakit da mcm x ttahan..da la tangga rumah aku tinggi ok..
pastu dlm keta, mula2 tu aku dduk mcm biasa..tp x dpt cz x selesa n sakit pon makin terasa..so auntie aku sruh aku baring..masa tu mmg aku da x tahan sgt..
mmg situasi masa tu sgt2 cemas..
aku da rasa mcm nak meneran bby tu kuar..
pastu auntie aku yg tgh memandu pn jadi cemas jg..speed shbis mungkin..hehe
auntie aku n kak jeog da sruh aku mengucap..istighfar byk2..semua2 la..bagi aku tahan n kuat semangat..
auntie aku sruh aku baring..n ready kangkang kaki..cz masa tu mmg aku da rasa bby tu betul2 nak kuar..

n part yg pling best..masa auntie aku berenti lampu merah kat trafic lite..betul2 dpan hospital tu jugak..da dekat ngan pintu masuk..
masa tu la aku rasa air ketuban pecah..n terus rasa kepala bby da tkuar..
aku bgtau auntie aku..aku ingat lg ayat aku tu..
"auntie, kluar suda kepalanya"
na..makinla cemas auntie aku..suruh tahan2 dulu..tp auntie aku sruh kak jeog ready je sambut bby tu klu betul2 da kuar..
aku pn bkn main lagi..menarik nafas berabis..menahan bby tu jgn kuar..mmg aku pn berusaha jugak menahan sebaik mungkin..hehehe


inilah Hospital Duchess Of Kent Sandakan..tempat aku bersalin tu..

sampai2 je kt hospital..auntie aku terus teriak kt staf2 yg ada kt situ..ada org nak teberanak dlm keta..auntie aku suruh cpat..sbb kepala bby da tkuar..
yg aku sakit ati..wlupn tgh mnahan sakit..aku dgar sorg mck nurse tu ckp..
"anak pertama ka..??ala..lama lg ba tu bru beranak.."
lama kpala hotak..kepala da kuar da pon..hahaha
bila auntie aku bukakan pintu..dgn keadaan aku yg da tkangkang dlm keta tu..
mck nurse tu sendiri juga yg terus cemas..
"ada suda kepala budak ba..cepat2!!"
brula dia becepat2 dgn staf yg lain pg ambil stretcher..


da mcm ni la keadaan masa tu..tp yg ni bby da betul2 kuar..yg kes aku ni..bru bhgian atas kepala je..hehe (gmbar dr google)

pastu dlm kpayahan bdiri..aku naik juga atas stetcher tu..yg pling best tu kan..aku pggil kak jeog tu juga jgn tggalkn aku..hehehe..tpksa la dia menolak skali stretcher tu..bw aku smpai msuk dlm bilik bersalin..tp dia hantar smpai dpan pintu je..nurse x bagi dia masuk..

dlm kelam kabut tu..terus dtg sorang nurse pg tempat aku..sruh kangkang atas stretcher tu..
pastu ziippp!!!!
korang teka..huh!!..gunting la apa lg..
hidup2 tau kena gunting..ngilu nak mampus..
tp masa tu x terasa da sakitnya..
yg aku tau, x sabar da nak meneran kuarkan bby..tu je..
bygkn la da brp lama aku tahan bby tu x bg kuar..hehe
pastu dia suruh meneran..aku pn meneran la..
siap kena marah lg tu..aku meneran kejap je..bby tu bru lpas kepala..bhgian bahu sangkut..
manatau jugak kena teran terus2 kan..
nurse suruh meneran pjg2..
masa tu mmg betul2 aku dpt rasa bby tu kuar..siap rasa bdnnya jtuh atas stretcher tu lg..
nurse angkat bby tu..tunjuk kt aku jantina, bgtau bby perempuan..
tp dia x bg bby kt pangkuan aku..dia terus bw bby aku pg tmpat lain..cz diorg takut bby tu x cukup bulan..

huhhhh!!!!
mmg rasa lega..
rasa mcm..eh..??apa jadi td..??
apa aku buat td ar..??mimpi..??
perut da kempis..sakit pn da hilang..
mmg terus rasa mcm xde apa2 yg berlaku..
betul2 lega..terus senyum2 sendiri..
pengalaman yg best..hehehe

sempat lg aku tgok jam kt dinding..7.05 am..selamat bersalin..
smpai hospital 6.55 am..semua berlaku sgt pantas..
mmg bby aku x sabar sgt da nak tgok dunia..

tp korg perasan x..kt mana aku bersalin..??
atas stretcher ok..n klu korg nak tau..stretcher itu hanya alas besi semata2..xde langsung alas tilam..apa lg bantal..
semua sbb da emergency kn..klu biasa org bersalin..mmg ada katil khas utk bersalin yg siap ada tmpat letak tuk kangkang kaki tu lg..
sian aku kan..hehehe


atas stretcher ni la aku bersalin..mmg sebijik camni..cuma bezanya..yg ni ada tilam..yg tu cuma alas besi kosong je..

ok sambung part 2 nnti..
nak cerita pasal kena jahit plak..
kuat semangat x nak baca..??
hehe


p/s : klu ada soalan..jgn malu2 nak tanya..mntau nak tau lbih lanjut ke..:)

♥ Trimas kerana sudi membaca..komen2 xde ker?? ;) ♥

Sukanya hati ini..♥

duh!!..line broadband ni sgt lembab..kalah2 sipot..sipot lagi laju..
entry ni pttnya da post semalam..
tp..dsbbkn line yg menyakitkan ati ni..so..ttgguhla smpai ke hari ni..

***

lalalalala~~♥♥
(hati girang)

kemarin blik awal dr opis..(ptg hari selasa)
cz ada appoinment ngan dentist lg..
bila pg jumpa dentist..dia check2 gigi je..
pastu da siap..xbuat apa pon..kena dtg lg nex week..

so sggahla jln2 kt bndar sandakan tu kan..
jln2 tanpa hala tujuan..
sibukla tgok2 kasut..handbag..baju..
(pompuan..biasala kan..)
kuar masuk kedai..xde satu pon bekenan..
so tb2 encik suami cakap..
"jom kita pg tgok cincin emas.."
oh..dlm hati.."yes3x!!!"
hahaha

so pgla satu kedai ni..Seng Kwong Goldsmith Sdn. Bhd.
kedai tu je aku nak pg..cz sblum ni kitorang bli cincin kawen pn kt situ jugak..
mula2 tu sesat..x ingat kedai tu kt mana..last2 jumpa jg bila da berpusing2 sana sini mcm org yg x pena pg bandar tu plak kan..

so cuba punya cuba..try punya try..test punya test..
last2 encik suami berkenan yg satu ni..
ole sbb dia yg akan bayar..
aku suruh dia yg buat pilihan..
sbb klu aku yg pilih..mmg mengada2 sikit..
nnti pilih yg lebih2 dia x nak byr plak kan..
hahaha
 so ni la cincin pilihan encik suami..
cantik gak kan..pndai encik suami aku memilih..
hehehe


bila da kt jari..camnila rupanya..
simple je kan..
but cantek sgt2..i lyke!!



ada kisah disebalik cincin ni..sebenarnya..cincin ni menggantikan cincin kawen aku..
sbb cincin kawen aku hilang..
sobsob..(T_T)
bkn sbb cuai..salah letak..atau lupa mana simpan..
hilang sbb kena curi ole amah aku dulu..
pandai dia tau..da kebas mcm2 pastu hilang tanpa kesan..
sungguh jahat org itu!!
xpe..nnti tuhan ttp akan balas pbuatan dia..

pastu jln2 lg..singgah kedai kain..Sabah Kain Cantik..
pastu bodek2 encik suami..menggunakan kepakaran semulajadi..
akhirnya berjaya!!
encik suami membayarkan 6 pasang kain ela..hasil pilihan puan isteri yg mengada2 ini..
hahaha


lepas tu..balik rumah terus da..
klu x..mmg habis bankrapla encik suami..

terima kasih kepada encik suami yg memahami hati puan isteri ini..
hehehe


p/s : ehem2..bila nak shopping lg ni..??


♥ Trimas kerana sudi membaca..komen2 xde ker?? ;) ♥

21 February 2011

THE FACEBLOG..??Jom blogger suma..kita serang..!!!


Apa FACEBLOG ni..??
korang pena dengar x..??
selalu dengar FACEBOOK je kan..
yg ni kira cam facebook jg..
tp dibuat khas utk blogger2 sekalian..
so..ni adalah pesanan penaja..




SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA.
SEPERTI FACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMA FACEBOOK.
SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH

Edit
 
kepada yang berminat..
meh KLIK SINI..
kita meriahkan lagi FACEBLOG ni..
JOM SUMA!!
 
 
p/s : lagi ramai yg join..lagi meriah..lg best..:)
 

♥ Trimas kerana sudi membaca..komen2 xde ker?? ;) ♥

18 February 2011

Indah gambar dari rupa..cehh!!

Geram pon ada..
sakit ati pon ada..
huhu

semalam aku pg pizza..
da lama rasanya x mkn pizza..
(sbb aku adalah seorg anak melayu sejati yg suka mkn nasi..hehehe)
elok je duduk..dtg waitress..bg menu..pastu promote2 la apa yg ptt kn..
so dia promote la new flavour pizza ni..
namanya Ring Of Fortune Pizza..
siap tunjuk2 gambar pizza tu lg..
dlm gambar tu,
camnila rupa pizzanya..


wah..mantap..!!
mmg nampak sedap dan suda pasti memikat selera..
so..aku yg kebulur ni pon terus mengorder dgn pantasnya..
ambik yg set terus la kan..
jimat..

"sila tggu dlm 17 minit"...cik waitress td berkata..
so tggu punya tggu..lebih dr 17 minit jg rasanya..
sampaila pizza tu atas meja..

eh..??
betul ke ni..??
ke dia slh hantar..??
org lain punya order kot..

cb korang tgok rupanya..camnila yg sampai..


beza ke x beza dgn dlm gambar..??
mmg 150% berbeza..!!
yg buat aku yakin itu adala pizzanya..cuma pd serpihan cornflakes yg bertabur di skeliling pizza tu je..

tp sbnarnya bg aku xde masalah pon..
da lapar..telan je la..
cuma x puas ati
indahnya gambarmu..tp..lain sungguh rupamu..
hehehehe

p/s : tu dia da tulis kt gambar tu..'Products shown are for illustration purposes only'..saja dorg letak kecik2 kt bwh kn..


♥ Trimas kerana sudi membaca..komen2 xde ker?? ;) ♥

17 February 2011

Sgt terharu T_T..tersenarai dlm blog Abg Ben Ashaari ~ SEGMEN : SAYA PUNYAI 500 - 1000 FOLLOWER..

Uwaaaa!!!
rasa nak nanges pon ada
x disangka2
hish..
mimpi ker..??
oh tidak..air liur basi xde jugak..
kenyataan ni..
steng..percayalah!!
 (oh emo nya aku)

aku tersenarai dlm blog Abg Ben Ashaari..!!!!
korang pcaya x..??
mesti x kan..??
(saja nak bagi dengki..jht sungguh ko steng!!)


blog aku tersenarai dlm SEGMEN : SAYA PUNYAI 500 - 1000 FOLLOWER
klu korang nak join segmen ni, sila KLIK SINI

ni buktinya..
ini betol2..bukan cobaan..!!


nmpak x..??tu kat no 2 tu..
huhuhuhuhuhu
nak tau apa lg yg buat aku terharu..??
tgok kat bawah ni..






Abg Ben follow blog aku..!!! T_T
oh..terharu lg..

tp kan..dlm bangga2 n hepinya aku..
aku segan sebenarnya..
ermmm...
korang tgokla..
follower aku sbnarnya baru 120++
bukti ada kt atas tu..
tp tersenarai dlm segmen follower 500-1000
(rasa nak tutup muka..huhu)

tp xpe..aku ttp bbangga..
(hidung kembang kempis da ni..)
aku tau itu satu doa dari Abg Ben..
InsyaAllah..follower aku akan sampai thap itu satu hari nnti..
Amiiiiinnnn...

Apa2 pon..tq byk2 aku ucapkan kpd Abg Ben..

Istimewa buat Abg Ben Ashaari :
sy sgt meminati Abg..karya2 abg mabeles..!!
sy mesti nak baca..semua pon best2..apa pon entry Abg..
sy kagum dgn Abg..
dgn kejayaan2 Abg..
sy nak mencontohi Abg dlm berblogging ni..
sy tau ramai yg mnjadikan Abg idola dlm dunia blog ni..
sy harap..satu hari nnti..sy pon bole menjadi spt Abg..
Selamat Maju Jaya Abg Ben!!!

sekian..
(mmg terharu x sudah2)


p/s : tq sgt2 Abg Ben..nnti jgn lupa dtg Sabah tau..:)

♥ Trimas kerana sudi membaca..komen2 xde ker?? ;) ♥

16 February 2011

Makan ubat?xmo..!!xmo..!!(T_T)

Huh..!!
rasa malas sungguh bgun pg td..
da syok2 cuti..tb2 hari ni kena turun keja lg..
hadooii..!!


sapa suka mkn ubat..??sila angkat kaki..hehe
aku sbnarnya lemah betolla bab2 mkn memakan ubat ni..
aiseh..
klu sakit..sggup lg menahan sakit smpai sembuh sndiri..
dr mkn ubat yg rasanya sgt sedap sekali ni kan..


hari selasa semalam(sem malaysia) @ kemarin(sbh&srwk)..
bersamaan cuti sempena sambutan Maulidur Rasul,
aku pg klinik gigi utk treatment gigi RCT sesi ke-2..
slpas treatment sesi pertama tu, gigi aku ada rasa sakit2 sikit..
so doc tnyala cmna perkembangan gigi tu..
bila aku ckp sakit..dia ckp..mksudnya kena buat lg sekali..
aiseh..masa tu aku fikir..xkan dia nak korek lg skali..
ha..
mmg sah2..tanpa sebarang bius..gigi aku kena korek lg..
korang bygkn..gigi tu da rasa sakit2 kan..pastu kena korek2..kena cucuk2 lg..
dasyat..
smpai tkuar air mata aku..mengalir2 mmbasahi pipi..
aku x nanges ok (cover line)..
cuma spontan..coz da rasa tsgt2 sakit..
aku rasa semalam tu la pngalaman paling ngeri pena aku lalui bab2 jumpa doc gigi ni..
doc ckp..gigi tu mgkin lmbat nak sembuh..sbb bengkak dlmnya da teruk..
klu x bjaya RCT ni, mksudnya xde jln lain..tpksa cabut jugak..
(T_T)


pastu sblum blik..doc pesan..if sakit lg..kena dtg jumpa dia lg hri ni..
Alhamdulillah hr ni da ok..sakit2 sikit je lg..
tu pn sbb mkn ubat..bekalan dari klinik tu..
klu bkn sbb sakit gigi yg teramat2 ni..
xde nyer aku nak telan ubat2 ni..
tp dsbbkn takut sakit gigi tu dtg lg..
sanggup!!


gitula rupa ubat yg doc suruh telan..
hrp2..sakit2 tu xdtg lg..
nasib fikir pasal sakit ni kan..
klu x..ubat2 ni da jadi koleksi dlm peti sejuk je ni..
smpai tempoh expire date..jadi koleksi dlm tong sampah pulak..
hehehe

aku bkn takut nak mkn ubat..cuma xsuka..ada ke yg suka..??
sbb..kdg2 x tertelan2..sgkut kt dlm mulut..
kena kerongkong..
pahitnya..ya ampun..
uwekk!!
kdg2 smpai tmuntah balik..
x pndai masuk2..
klu manis..xpe jugak kan..

tp pasal bab sakit gigi ni..aku surrender..pahit pun pahitla..
akan ku telan jua..
sakit gigi adalah sakit ke-3 selepas mati n beranak kn..
korang sanggup tahan ke sakitnya..??


p/s: mknla ubat utk kesihatan anda..


♥ Trimas kerana sudi membaca..komen2 xde ker?? ;) ♥

14 February 2011

Yeah!!Dpt tempat ke-2..Cabaran SPL Minggu 6 : Makanan / Food Photography..:)

Wah!!
tanpa x disangka2..
aku dpt tempat ke-2 dlm cabaran mingguan yg dianjurkan oleh Sandakan Photography Lover (SPL) bagi minggu ke 6..
tema utk minggu tu adalah Food / Makanan Photography..
gmbar yg aku pertaruhkan ialah..ni ha..ada kt bwh ni..:)


terima kasih aku ucapkan kpd penilai, Chef Suwadey Basiran kerana memilih gmbar aku yg x sberapa ni utk mndpt tempat dlm cabaran kali ni..
byk lg gmbar2 hebat yg dipertaruhkan oleh kwn2 yg lain..
semua pun pro2..
gmbar cantik2..
aku hntar gmbar ni pn cuma tuk mencuba nasib n saja2 je tuk kongsi ngan kwn2 yg lain..
mmg x tfikir la pasal nak menang ke apa..
tp x sangka plak kan..
(sebenarnya bangga)

gmbar spaghetti ni sempat2 je aku ambik sebelom masuk ke dlm mulut aku..sblum sampai ke perut n dicerna oleh sistem penghadaman aku..hehe
mmg saja2 je ambik gmbar ni..aku ni mmg suka ambik gambar..semua benda pn klu bole aku nak gambar..
x ready pn tuk cabaran tu sbnarnya..cz gmbar ni diambil before SPL bgtau tema cabaran utk minggu tu..
bila da tau tema food, aku hantar je la mana koleksi yg aku ada..

okey..bila bckp pasal SPL ni plak kan..
sapa2 yg minat bidang photography ni..baik korang join..
dlm ni ada mcm2 info pasal photography..pasal camera, gambar, teknik & mcm2 lgla..
klu korang nak join..KLIK SINI..x pun korang search je kt fb..pastu join group ni..

cabaran2 mingguan yg dianjurkan oleh SPL ni pn bkn bertujuan utk bertanding..
sebenarnya..mereka nak bg pluang kpd photographer2 yg mgkin xde masa nak outing..
(mcm aku yg kononnya bz je memanjang)
berkongsi sama2 hasil & kreativiti individu tu sendiri dlm menghasilkan gambar2 yg menarik..
bila ada tema..kan lg senang..mesti kita akan berusaha..cari cara camana nak hasilkan gmbar yg terbaik..dari tema tu jg..byk yg kita dpt pelajari..melalui gambar2 peserta yg lain..
komen2 n kritikan..

aku pn masi baru lg dlm bidang ni..so..masi byk lg yg perlu dipelajari
sapa2 yg pro tu..mohon tunjuk ajar..;)


p/s: semangat nak join cabaran2 seterusnya..;)

♥ Trimas kerana sudi membaca..komen2 xde ker?? ;) ♥

Fuhh!!Mid term exam da lepas..(lega)

Alhamdulillah..
akhirnya..
dptla aku hidup kembali normal dan tenang spt sediakala..
setelah 3 4 hari ni..aku rasa hidup aku cam da dilanda tsunami..
huru hara

penat sungguh memerah otak selama 2 hari yg lepas ni..
klu otak aku ni bole bckp, mgkin da hbis aku kena maki hamun cz xberenti2 nak bfikir..
nak mengingat nota2..nak study lg..nak fikir itu ini lg..
mmg x berenti guna otak..
ni semua mid term punya pasal la ni..

hari sabtu..ada 3 paper..jam 9.00am, 12.00pm & 3.00pm..
hari ahad plak 2 paper..jam 12.00pm & 3.00pm..
gila kan..??
aku pn x tau knp sistem pjj upm ni buat jdual exam camni..
ni bru mid term..final pn gitu jugak..ambik masa 3 hari je..
mesti jumaat, sabtu & ahad..
cuba bygkn if ada student yg ambik 6 @ 7 subjek..mesti crack otak nak study smua tu dlm satu masa..
slalu klu U lain..mesti ada gap lg kn..atr satu subjek ngan subjek yg lain..selang masa dlm 2 @ 3 hari..ada yg 1 mnggu..
pling byk pn..2 subjek dlm 1 hari..
yg ni..hadooii!!
aku pn xtau nak ckp apa..
terseksa jiwa raga..

nasib baik semua soalan objektif..pilih je la jwpn..nak A,B,C,D,E..
suka ati..
klu tau.mmg konfiden je trus bulat kn..
klu x tau..mmg main tembak je..mntau betul..dpt extra markah..
dadu2 xmain da..tu dolu2 punya..

yg bestnya..masa hari ahad tu..
lpas pper jam 12.00pm-1.00pm..aku pg rumah aunty aku..
ada majlis clebrate besday anak dia..so ada mkn2 free la kan..
aku klu bab mkn2 free ni mmg cpt je dtg...hahaha..
x tau malu punya org..
kan next pper aku jam 3.00pm..ada 2 bab lg aku x habis baca tuk subjek tu..
tp excited mkn punya pasal..
aku lupa!!
yg aku ada pper lg ptg tu..hahaha..xde study langsung..
aku lupa!!
pantang aku..aku main hentam je mkn..udang masak merah..sup ketam..perrgghh!!!
(itu mmg saja buat2 lupa)

da hbis melantak, aku sempat lg karaoke bbrp buah lagu..
siap solo n berduet lg..
da jam 2.30 pm pn..aku masi lg tgh karaoke tu..hahaha
mmg lupa daratan betolla..
pastu bru kelam kabut pg tmpat exam..nsb jln x jam..2.55pm smpai kt dewan exam..

ni lpas kuar dewan sblum blik..
senyuman puas ati..sbb ttp dpt jwb suma soalan..(main itam2 je pon)
hehehe
(mmg pantang betol klu nmpak cermin..)


ok..skrg aku nak concentrate siapkan assignment..
kena hantar 2 weeks before final exam..
final exam plak..1hb-3hb April ni..
wish me luck..;)


p/s : aku mmg suka study last minute..:)

♥ Trimas kerana sudi membaca..komen2 xde ker?? ;) ♥